Google заплаща 500 млн. долара за Google реклама на лекарства

От Google са се съгласили да заплатят извънсъдебна глоба от 500 милиона долара за даване на достъп на рекламодатели до реклама в Google AdWords за лекарства. Рекламата е била на канадски аптеки, които незаконно са предлагали лекарства на клиенти от САЩ.

Глобата ще позволи на Google да избегне съдебни обвинения по въпроса.

По законите на САЩ е незаконно е да продават лекарства в страната, дори и те да са с рецепта, които не са проверени от Администрацията по храните и лекарствата (FDA).

В този случай лекарствата направени в Канада са извън контрол на качеството в САЩ.

Лекарствата от Канада са имали реклама в Google AdWords още преди осем години. От министерството на правосъдието на САЩ твърдят, че от Google са били наясно, още през 2003 г., че канадските фирми са имали реклама насочена към потребителите на Google в САЩ и че това е незаконно. Въпреки, че от Google са блокирали обявите от фирми извън Северна Америка, те са продължили да приемат AdWords рекламa от канадски доставчици до 2009.

В този момент, от Google са засилили контрола на рекламите за лекарства и изискват, рекламодателите да бъдат сертифицирани от Националната асоциация по фармация. Това автоматично изключва канадските рекламодатели по подразбиране, тъй като в сдружението членуват само аптеки от САЩ.

Огромната глоба е била предвидена да изземе не само на печалбата на Google от тези реклами, но също и на печалбите, направени от самите рекламодатели от доставката на лекарствата.