сеп. 20, 2011 Интернет реклама 0 comment

Реклама в Google или реклама в Microsoft, Yahoo и AOL?

Microsoft, Yahoo и AOL досега бяха конкуренти на пазара на онлайн рекламата. Сега трите фирми се обединяват в необичайно партньорство, в което планират да продават реклами заедно. Трите компании ще започнат да продават рекламни места помежду си, като предизвикателството срещу Google, който в момента доминира на рекламния пазар.

Според доклад от оторизираните лица на трите компании, пред група от най-добрите уеб издатели и рекламни купувачи в Манхатън, AOL, Yahoo и Microsoft се надяват да убедят онлайн издателите, да се присъединят към тяхното партньорство. С обединението си и те ще продават един на друг реклами, като се надяват да се намали необходимостта от рекламни мрежи на трети страни, които досега са използвали за продажбата на реклами в техните сайтове.

В доклада се заявява, че Microsoft, Yahoo и AOL се съгласяват да продават един на друг графични реклами, които досега не са продавали и обикновено са се предлагали от други рекламни мрежи.

Такъв обмен ще предложи на купувачите прецизно насочване, безопасност за марките им и добра цена за добро насочване, според анализаторите на фирмите за проучване на пазара на реклама.

Приходите, получени чрез тази реклама ще бъдат поделени между трите компании и те се надяват да спечелят повече, отколкото ако рекламните мрежи на трети страни продават техните продукти. Планът ще започне до края на тази година. За такава сделка не се изискват изключителни права и това няма да попречи на членовете на сдружението да работят с други компании за реклама, включително и Google.

Според данни от eMarketer, Google доминира на рекламния пазар за реклама при търсене, с близо 76% пазарен дял. Според изчисления 9% пазарен дял в дисплейната реклама ще донесе приходи от около $ 1.1 млрд.долара. Прогнозата за приходи от дисплейната реклама за Yahoo, AOL и Microsoft се очаква да бъде около 2.7 милиарда долара.